| |
Linum.pl Forum przyrodniczo ekologiczne Ochrona środowiska i przyrody |
 |
Ogólne - Dzikie wysypiska śmieci w lasach - podział odpadów
Tom - Czw 25 Paź, 2007 19:56 Temat postu: Dzikie wysypiska śmieci w lasach - podział odpadów Ten temat nie raz się przewija na innych forach (na Linum.pl jeszcze nie) i jest rozpowszechniony i omawiany do znudzenia, ale nie dociera do ludzi!
Jadąc przez las nie raz widzimy leżące śmieci w rowach. Nie tylko w rowach. Część z nich, a jest to znaczna część leży "kupami" nawet w środkowej części lasu. Zauważyłem jednak różnicę w rodzaju odpadów, w zależności od miejsca jego "składowania". W przydrożnym lesie leżą śmieci "podręczne - lekkie". Są to: worki z domowych koszy na śmieci, reklamówki po odwiedzinach, oraz pojedyncze "przedmioty" rzucone przez przejeżdżających szosą. Druga grupa to odpady "ciężki". Do nich zaliczyłem: poremontowe (gruz, cegły, płytki, zastygnięty cement, beton), sprzęt AGD (niekiedy RTV), oraz wyposażenie łazienek: wanny, umywalki, muszle sedesowe itd...
Jeżeli chodzi o pierwszą grupę śmieci to jest to zrozumiałe, ze można się ich szybko i bez ryzyka pozbyć, ale co z drugą grupą? Zostały tam zawiezione ciężarówką? Chyba nie, a jeżeli tak to nikt nie widział, nie słyszał dziwnego pojazdu? Zastanawiam się nad tym (nie znalazłem odpowiedzi) jak są one wprowadzane do lasu. Też zastanawiam się nad tym, dlaczego ludzie wywożą odpadki do lasu. Przecież w miastach są kontenery, kosze przeznaczone na takie odpady. Jeżeli ich nie ma to można je zamówić - to nic nie kosztuje. Kiedyś słyszałem, czytałem że to ludzie ze wsi wywożą do pobliskich lasów odpady. To jest nie prawd. Ludzie na wsiach (tak często) nie remontują mieszkań, nie mają samochodów o dużej pojemności, bardziej dbają o las (w którym się wychowali) niż ludzie z miast. Żyją w mniejszej społeczności (w dużej rodzinie) gdzie każdy prawie wie o wszystkich, więc szybko by się rozeszła informacja, o dzikiej wywózce odpadów do lasu.
damroka1 - Sro 07 Kwi, 2010 20:38 Temat postu: Zagospodarowanie odpadów W Polsce firmy wywozu śmieci zabierają tylko to co zmieści się do pojemnika. Gruzu i innych smieci nie biorą.Inaczej jest w Danii.Firmy wywozowe zabierają tylko z kontenerów przydomowych ale każdy mieszkaniec może wywieżć np gruz,ziemię,gałęzie,watę szklaną,złom,szkło itp na Genbrugstation gdzie stoją duże kontenery dla poszczególnych surowców lub pryzmy na które wysypuje się gruz lub ziemię.Nic się za to nie płaci.Te surowce trafiają do przerobu.Gdyby w Polsce istniał taki system lasy nie były by śmitniskiem.
|
|